Ingen resultat.

Dei flytande hotella - ein del av Storfjordens soge gjennom halvtanna hundreår

av Bård Kolltveit Noreg som reisemål og cruisefart som ferieform har ei parallell soge. Unnateke krigs- og dei første etterkrigstidene har flytande hotell årvisst gjesta Geiranger og dei andre reisemåla i Storfjorden heilt sidan 1880-talet til i dag. Det byrja rett nok i 1875, der Nordkapp og midnatts sola var trekkplaster. Dette året arrangerte Cooks reisebyrå den første rundturen med betalande passasjerar langs Norskekysten, men Vestlandet stod ikkje på ruteplanen.
1860 - 2022
Geiranger
Les heile artikkelen

"Stella Polaris" i Hjørundfjorden

av Arne Nydal «Stella Polaris» seilte på cruise verden rundt og ble ikke bare Det Bergenske Dampskibsselskap mest berømte skip, men også et av de mest kjente cruiseskip i verden.[
1950 - 1960
Storfjorden
Les heile artikkelen

Cruisetrafikken skapte ei ny næring

av Helge Sørheim I 1996 sette Sunnmøre Museum opp utstillinga «Fra Kristiansund til Karibien. Norsk cruisefart gjennom 120 år.» Ansvarleg var Helge Sørheim. Han bygde på eit samarbeid med Bård Kolltveit og Norsk Sjøfartsmuseum. Utstillinga tok sjølvsagt for seg cruisetrafikken på Nordvestlandet. Sørheim har ordet:
1893 - 1922
Geiranger
Les heile artikkelen

Dei første turistane

Av Harald Kjølås I første bandet av bygdeboka ”Sunnylven og Geiranger” frå 1949 skriv P.A. Lillebø at det første engelske fartøyet kom til Geiranger i 1869, og at det vart buksert av ein liten dampbåt. Passasjerane gjekk i land og delte ut nokre religiøse skrifter. Akkurat slik har historia vore fortalt i Geiranger, og no veit vi at det var akkurat slik det skjedde.
1869 - 1869
Geiranger
Les heile artikkelen

Dei første turistane, hotella og cruiseskipa

Dei første turistane var i byrjinga nærast sett på med forakt av lokalbefolkninga. Dei gjorde ikkje noko nyttig anna enn å spasere rundt og snakke på eit språk bygdefolket ikkje forstod. Dei første turistane var elles ikkje først og fremst feriefolk, men meir oppdagarar og opptekne av naturen og av levevis og lokal kultur.
1850 - 1925
Geiranger
Les heile artikkelen

Kjendisar på fjorden

Av Harald Kjølås Kongar og keisarar har vore hyppige gjestar på fjordane på Indre Sunnmøre, og det at dei kom både med eigne skip og om bord i cruiseskip, gjorde at andre, meir vanlege turistar følgde etter.
1895 - 1993
Geiranger
Les heile artikkelen

Då cruiseskipet "The Viking" grunnstøytte

Av Harald Kjølås 17. juni 1910 kom det britiske cruiseskipet "The Viking" inn til Geiranger. Når det nærma seg Maråk slo vedkomande som hadde vakt i maskinrommet full fart forover i maskintelegrafen i staden for full fart akterover. Nokre meter frå land er det ein fatal feil, og det digre skipet rende med full fart inn i fjøra like sør for det som i dag er gamleskulen i Geiranger.
1910 - 1910
Geiranger
Les heile artikkelen

Legendariske cruiseskip

Nokre av cruiseskipa som gjesta Geiranger er blitt legendariske. Anten fordi dei kom her så mange gongar, fordi dei var særs vakre eller fordi dei var svært store eller svært berømte.
1894 - 2006
Geiranger
Les heile artikkelen

Cruisetrafikken la grunnlag for ei ny næring

Den sterke auken av cruiseskip på sunnmørsfjordane på slutten av 1800-talet og starten på 1900-talet gjorde at behovet for servicetiltak også på land auka dramatisk. Det handla ikkje berre om butikkar og servering, men kanskje aller mest om transport. Karjolar og hesteskyss var det vanlege frå først av, men utover på 1900-talet kom bilen for fullt, og seinare også bussen.
1899 - 1920
Geiranger
Les heile artikkelen